Husdjur i Sverige

I Sverige är det vanligt att ha husdjur. Många väljer att ha hund eller katt men det finns även mer ovanliga husdjur som exempelvis spindlar, ormar, minigrisar och illrar. På senare år har det blivit vanligt att ha sitt husdjur som en accessoar, speciellt när det gäller hundar som det numera även går att köpa kläder och smycken till.

Men det är inte alla husdjur som är tillåtna i Sverige. Du får till exempel inte ha vilda djur eller korsningar mellan tama och vilda djur som husdjur. Du får inte heller ha apor, rovdjur eller rovfåglar som husdjur. Det är inte heller tillåtet att ha husdjur som kan inverka på den svenska faunan. Detta bedöms av Naturvårdsverket, Statens Veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket.

Vanliga husdjur i Sverige

De vanligaste husdjuren i Sverige är fortfarande hund och katt. En del har bara sina hundar som sällskapsdjur medan andra har dem till jakt eller låter dem tävla i olika grenar som till exempel agility och spårning. Det finns även de som ställer ut sina hundar och tävlar om dess skönhet. Vanligast är dock att hunden används främst som sällskapsdjur.

Många skaffar katt för att det är lite mer underhållsfritt. Katter behöver inga promenader på samma sätt som hundar gör utan de sköter sig lite mer själva. En katt kan vara en innekatt i en lägenhet eller en utekatt på landet. Det går att tävla även med katter men då handlar det främst om att tävla om kattens skönhet.

Att tänka på som djurägare

Om du vill skaffa husdjur finns det många saker att ta ställning till. Vad för husdjur som passar dig kan bland annat bero på hur du bor, hur mycket tid du har att lägga på husdjuret och hur länge du kan tänka dig att ha ett husdjur. Hundar lever till exempel mellan 10–13 år, medan en katt kan leva mellan 15–18 år.

Det finns lagar som talar om hur länge en hund får vara ensam hemma och hur många gånger hunden bör få komma ut på promenader. Kanske måste du ha någon som kan passa hunden eller katten om du vill åka på semester. När du har tänkt igenom allt och bestämt dig för att ha husdjur kan du mycket väl få en vän för livet.

Posted by: admin on